vineri, 5 decembrie 2014

Terapie de familie


Părintele care ai vrea să fii

“De ce lucrezi cu părinții când copiii au probleme?” Aceasta este marea nedumerire care se naște în mintea celor mai mulți părinți de la care primesc solicitări de terapie pentru problemele copiilor lor.

Copiii nu au probleme, ci reacționează la ce se întâmplă în jurul lor. Ei sunt simptomul sistemului din care fac parte. Comportamentul lor îi uimește, neliniștește, alarmează sau contrariază pe părinți, ca urmare încearcă diverse metode de schimbare. Pentru copii.

Metodele lor sunt de cele mai multe ori ineficiente sau funcționează doar pe termen scurt. Acesta este de obicei momentul în care părintele exasperat, sau neliniștit, sau confuz, sau iritat, sau îngrijorat, sau temător, sau etc... apelează la psihoterapie.

Dacă psihoterapeutul are formare în terapie de familie, va privi tabloul în întregime, nu doar ce face copilul, ci mai ales ce fac părinții în răspuns la ce face copilul, de fapt, toți cei cu care interacționează. Va pune întrebări despre contextul în care se desfășoară comportamentul problematic, va fi interesat de secvențele de interacțiune și relațiile în care este integrat acel comportament. Acesta este locul și ținta schimbării.

Noua perspectivă permite o privire de ansamblu mult mai amplă, îmbogățită cu detalii deseori ignorate, dar care explică comportamentul și reacțiile copilului. De cele mai multe ori, cea mai simplă metodă de a-l schimba pe celălalt este să te schimbi tu primul. Așadar, dacă vrei ca copilul tău să-și schimbe reacțiile sau comportamentul, începe schimbarea cu tine însuți/însăți. Pentru copilul pe care ți-l dorești, pentru părintele care ai vrea să fii.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu